Min Parisguide

Eiffeltornet
Det säger väl sig själv kanske. Men det är ju såklart ett måste! Första resan till Paris var jag uppe i det men nöjde mig med att fotografera det från marken andra gången. Kostar 18 euro för att komma till mitten, sen får man köa ännu en gång för att få köpa biljetter till toppen vilket vi gjorde. Jag som är höjdrädd förstod nog inte riktigt hur högt upp vi egentligen var. Tips - Boka biljetter hemifrån så slipper ni köerna.
 
Triumfbågen
Här måste man upp i minst 2 omgångar, en på dagen och en på kvällen. På dagen är det perfekt och fotografera Eiffeltornet och Champs-Élysées och på kvällen runt 20.00 då Eiffeltornet börjar blinka 7 minuter varje hel timme. Väldigt romantiskt! Tips - Gratis tillträde vid uppvisande av ID-kort för unga under 26 år inom EU. Annars kostar det 18 euro per besök tror jag. 
 
Notre Dame
Här måste man gå in, det är gratis! Så jävla mäktigt. Fällde någon tår när jag väl var där inne. Kom ihåg att fotografera UTAN blixt! Till höger om Notre Dame har ni den berömda bron - Pont de I'Archevêché - och där kan ni, som många andra, låsa fast er kärlek ♥
 
Sacre Cœur
Här omkring händer det grejer. Bland annat kvälls loppis (kolla under shopping ↓ ), Place de Tertre där många konstnärer ställer ut sina verk och en del målar på plats. Gå in i något café och köp med er något att mumsa på, titta på utsikten och njut!
 
 
 
Det smidigaste sättet att ta sig runt här är Metron som sträcker ut sig över hela Paris. Det finns även anslutningar till flygplatserna Orly och Charles de Gaulle vid de största tågstationerna. Det finns billiga flerdagarsbiljetter, vi tog 5-dagarskort för 34 euro om jag minns rätt. Att tänka på - ingen tar hänsyn  till de passagerare som ska gå av Metron, de väntar inte till alla har gått av utan de tränger sig på. 
 
 
 
Pizza Vesuvio, 144 Avanue des Champs-Élysées. 
Vi ville lyxa till det lite och åt god lunch på fina gatan. Gud så gott det var. Dyr dricka men det var värt varenda krona. Pizza och pasta carbonara rekommenderas!
 
Mimosa, 27 Rue du Pont Neuf
Lite krånglig meny men väldigt gott. En köttbit med sjukt god pepparsås och ceasarsallad med allt. Den här restaurangen ligger gatan från Rue de Rivoli till Forum Les Halles. Väldigt trevlig personal!
 
Charlie Birdy, 124 Rue la Boétie
På en tvärgata till Champs-Élysées ligger detta mysiga hak. Bjuder på allt mellan kött och sallad. Vi tänkte äta här under vår andra resa men vi hittade Pizza Vesuvio på vägen. 
 
Buffalo Grill, 15 Place de la République
Finns på fler ställen i Paris. Väldigt likt Texas Longhorn, fast billigare. Metro - Temple
 
 
 
 
Forum Les Halles - Här ligger MUJI flagship store, New Look och HEMA är det butikerna som lockar här. Finns även H&M (inkl. Trend konceptet) och ZARA.
 
Champs-Élysées - Blandat med lyx och budget: H&M, ZARA + ZARA Home och Sephora. Louis Vuitton m.fl.
 
Rue de Rivoli - Hoppa av vid Louvre - Rivoli. Här hittar du Forever21 och längst ner har du Maison Georges Larnicol (deras macaron med smak av pralin är gudomlig) samt en udda inredningsbutik vid namn Confo Deco. Väldigt blandade stilar och priser men värt ett besök. Om man gärna vill gå hela gatan så tar det rätt lång tid, vi tog Metron till Saint-Paul (tre stationer från Louvre - Rivoli). 
 
La Villée Village - Har öppet på söndagar då nästan ALLT är stängt. Hit tar man sig med RER tåg. En enkeltbiljett kostar ca 80kr per person. Sen tar man antingen en minivan som åker från stationen till La Villée eller så går man. Vi gick dit och tog minivanen tillbaka för vi visste inte om något annat, fanns ingen och fråga för det fanns inte en kotte att prata med.
 
Galeries Lafayette - Värt ett besök, fotografera takkupolen och gå upp på taket och kolla utsikten. Metro: Chaussée d'Antin - La Fayette
 
Marc by Marc Jacobs - Rue du 29 Juliet
 
Ladureé - 16 Rue Royale
 
& Other Stories (sjukt fin butik, så värt ett besök!) - 277 Rue Saint-Honoré
 
Loppisar
- Montmartre (vid Sacre Cœur) vid Anvers Metron. Vi var här från 16 kanske men det håller på längre.
- Avenue Georges Lafenestre, Porte de Vanves. Metro: Porte de Vanves. Har endast öppet mellan 7-13 så skynda fynda. Allt mellan himmel och jord. Pruta! 
 
 
 
Säg till om det är något ni saknar eller undrar över!
paris
0 kommentarer